Nedir Bu Grip?
24 Aralık 2021

GRİP?
Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak anlamına gelen ‘gripan’ kelimesinden köken alan grip, influenza  adı verilen virüslerin neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Genellikle bahar ve kış aylarında görülen  bu bulaşıcı solunum yolu hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp, sistemik bir hastalığa dönüşür. Belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, öksürük, boğaz ağrısı, iştahsızlık, ishal, nadiren kusmadır. Virüsle karşılaştıktan 1-3 gün içinde belirtiler ortaya çıkar, şikayetler genellikle sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen, vücut direncini düşüren hastalığı olanlarda çok daha ciddi sorunlara yol açmaktadır,  seyrekte olsa ölüme varan  sonuçlara neden olmaktadır. Bu kişiler yüksek risk grubunda olmaları nedeni ile gribal enfeksiyondan korunmak için grip aşısı ile bağışıklama sağlanmalıdır.

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi olarak bilinen influenza A H1N1 , ilk kez 2009 yılında görülmüş ve tüm dünyada salgına yol açmıştır, ancak artık her yıl bu virüs ,ile karşılaşılmakta ve mevsimsel grip virüsleri içinde yer almaktadır

Kuş gribi nedir

Kuş gribi (İnfluenza A H5N1 ) , kanatlılarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta hayvan teması sonrası nadiren de olsa insana hastalık bulaşır.

Bulaşma

Grip, insandan insana öksürük, hapşırık gibi virüsün havaya saçılması ve bunun yakın mesafedeki kişiler tarafından solunum yolu ile alınması ile bulaşır. Ayrıca, hastalık virüsü taşıyan maddelerin yıkanmamış eller vasıtasıyla kişiden kişiye ''eller'' ve bunun temas ettiği materyallerle temas yolu ile taşınması şeklinde geçer. Kapalı ve kalabalık ortamlar,  iyi havalandırılmayan ortamlar riskli alanlardır.

Grip için kimler risk grubunda ;

  • Gebeler,
  • 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler,
  • Bakımevi / huzurevinde kalanlar
  • Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
  • Astım, KOAH dahil kronik akciğer hastalığı olanlar,
  • Koroner arter hastalığı dahil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,
  • Kan hastalığı olanlar,
  • Şeker hastalığı olanlar,
  • Nörolojik hastalığı olanlar,
  • Metabolik hastalığı olanlar,
  • Kronik karaciğer hastalığı olanlar,
  • Obezler
  • Sağlık çalışanları,
  • 6ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler

Gripten korunmak için ;

Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.

·         Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Bu vücuda giren mikropları önler.

·         Çevrenizdekilere doğru öksürmeyin, kafanızı başka bir yöne çevirin.

·         Ellerinizi sık sık yıkayın.

·         Telefon, klavye gibi ortak kullandığınız yüzeyleri dezenfekte edin. .

·         Her yıl grip aşısı olsun.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirmek için  koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin.

·         Düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sistemini güçlendirin.

 

Grip aşısı

Grip aşısı yaklaşık % 85 gibi yüksek bir oranda koruyuculuk sağlamaktadır.  Aşı yapılmasına rağmen yine de hastalığa yakalanabiliriz, ancak bu olasılık daha azdır ve grip daha hafif seyirlidir. Aşının ekim ayında yapılması önerilmekte ancak kişi gribe yakalanmamışsa grip sezonu bitene kadar yapılabilmektedir ve her yıl tekrarlanmalıdır.

Grip tedavisi

Bir virüs enfeksiyonu olan gripte beraberinde bakteriyel bir enfeksiyon düşünülmediği sürece antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler .Tedavi grip  belirtilerini düzeltmeye, hastalığın daha kolay geçirilmesine ve komplikasyonların önlenmesine yardımcı olmak içindir;doktorun reçete edeceği, ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, gerekirse antiviral tedavi kullanılmalıdır.

Bu dönemde hasta kişi ağır egzersiz ve hareketlerden uzak durmalı, istirahat etmelidir. Grip ciddi derecede işgücü kaybına   neden olmaktadır.İstirahat edilmezse tedavi süreci uzamaktadır.. Hasta kişilerin istirahat etmesiyle, çalıştıkları kurumlarda başka kişileri hastalığı bulaştırmalarıda önlenmiş olur.

Bol bol sıvı tüketimi önemlidir . Özellikle su,  karışık bitki çayları da (ıhlamur, kuşburnu, ahududu, yasemin, papatya, böğürtlen…) tüketebilirsiniz. Özel gıda takviyeleri yerine taze sebze ve meyve tüketilmelidir.

Son söz olarak ; ellerinizi sık sık yıkamayı, her yıl grip aşısı olmayı , gerekli durumda uzmanına başvurmayı unutmayın.